Nyt on ensimmäinen arkiviikko takana ja olen päässyt tutustumaan ruotsalaiseen opiskeluun.

Investointikurssissa on ollut jo kahdet laskuharjoitukset. Kurssilla on kolme laskuharjoitusryhmää, johon voi mennä laskemaan. Kurssin henkilökunnassa on kolme henkeä, joista 2 on jatko-opiskelijoita (tohtoriksi) ja yksi on "research engineer". Käytännössä tarkoittaa, että opettajina on päteviä tyyppejä eikä mitään "Olen opiskellut tällä osastolla 4 vuotta ja tarvitsen rahaa"-assistentteja niinkuin TKK:lla tuntuu olevan liian usein tapana.

TKK:lla opiskeluun verrattunua meininki on todella koulumaista. Tulee mieleen yläasteajat. Lasketaan yhdessä ryhmässä omatoimisesti ja vastaukset saa joko handouttina tai opettaja kirjoittaa taululle. Markkinoinnin kurssissa tulee tehdä ryhmätyönä markkinointisuunnitelma, johon on varattu 3 harjoitussalia joka tortai kahdeksi tunniksi. Siellä voi kysyä kurssia luennoitevalta tutkijalta (Ph.D) neuvoa / mielipiteitä. Otaniemessä yleensä annetaan kirjasta laaja alue luettavaksi kokeeseen ja sen lisäksi laajat harjoitustyöt (yksin / ryhmässä) ilman sen suurempaa ohjausta tehtäväksi. En tiedä johtuuko ero käytettävästä rahamäärästä vai asenteista.

Ruotsia on tullut puhuttua jo enenevissä määrin. Eilen veitin elämästäni 3 tuntia niin, että olin täysin ruotsinkielisessä ympäristössä jossa kommunikoin vain ruotsiksi. Ensin markkinoinnin ryhmätyö ja sen jälkeen lounas "fadderin"-kanssa. Toisin kuin Laura, pystyin klaaraamaan sen ruotsiksi. Toisaalta keskustelu ei tainnut olla niin korkealentoista kuin Lauralla oli oman fadderinsa kanssa.

Keskiviikkona oli illalla ruotsin tunti. Ensimmäistä kertaa elämässä oli tilanne, jossa oli korkea motivaatio mennä opiskelemaan ruotsia. Kurssi on tasoa 3, eikä se tuntunut yhtään liian alhaiselta tasolta. Eniten päähän ottaa kurssilla olevat saksalaiset, joiden äidinkieli on niin lähellä ruotsia. Liian helppoa niille. Tunnilla vieressä istunut saksalainen sanoi käyneensä suoraan kesäkurssina ruotsi kakkosen. Sanoi ymmärtävänsä ruotsinkielisellä luennolla ollessan noin 50% kuulemastaan. Ainakin verrattuna tämän viikon markkinoinnin luentoon, niin prosentti on korkeampi kuin minulla. Pirun finlands svenksa, jota on tullut tahkottua suomessa kuusi vuotta...

Eilen alkoi kurssi "Swedish Society, Culture & Industry in a Historical Perspective". Kurssilla professorit kertovat Ruotsista ja ruotsalaiset tavoista tehdä asioita. Luvassa on siis todella tiukkaa ruotsalaisten itsekehua ja hehkutusta. Paikalliset tuntuu olevan suomalaisia paljon ylpeämpiä siitä mitä tekevät. Tuntuisi oudolta, että TKK:lla olisi kurssi missä vietäisiin vaihto-opiskelijat katsomaan Jakomäkeen monikulttuurista yhteiskuntaa tai hehkutettaisiin suomalaisten tapaa tehdä erilaisia asioita. Kurssi tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen ja opettavainen.