Tulipa sitten lasku toissakesän maalinvalmistuksesta. Oli tulot ylittäny ~370€ tulorajat, enkä ollu sitä huomannu. Ilmeisesti olen ajatellut, että ei ne tulot voinu mennä 12kk rajan yli, mutta menihän ne. Tuli sitten se 15% korkokin päälle.

Piti tietenkin tarkistaa viimevuoden tulot. Tulee sitten lisää Kelalle maksettavaa kahden kuukauden opinto ja asumistuet. 864,42€. Katshing. 10 Kuukauden tulorajaan jäikin hiukkasen yli 100€. Hienoa. Siinä olisikin ollu riemussa kiljahtelua jos olisi saanut ylimääräisen 432.21€ laskun keväällä tekemän Tehdassuunnittelun harjoitustyön takia.

Joo. Pitäähän sitä ymmärtää, että tulorajat voi ymmärtää ilmaisena lainana valtiolta. Niin mihinköhän tässä sitä ilmaista lainarahaa oikein sitten olisi ollut järkevä käytää? Sijoittamiseen, omistusasuntoon? Ainakin itse olen henk. koht. käyttänyt ihan jokapäiväiseen elämiseen. Ihmeellistä rahan kanssa on se, että kummasti se kirpaisee kun pitää kerralla maksaa noi 10% vuosituloista takaisin kerralla. Ja viellä bruttotuloista (eikö tulorajat voisi olla edes nettotuloista, eihän sakkojakaan makseta enään bruttotuloista). Jos olis aikuinen ja vaikki kohtuullisesti toimeentuleva diplomi-insinööri 4000€/kk tuloilla, niin sitä tulisi maaliskuuhun sellainen kevyt 4800€ könttäsumma maksettavaksi. Kyllä sitä aikuiset ihmiset kiroilee töissä, jos saa verottajalta esim 500€ mätkyt. Kyllä tämä opintotuen takaisinperintä on huomattavasti suhteessa rankempi toimenpide.

No, eipä tässä kannata kauaan kärvistellä. Valmistuminenhan tässä koittaa. Sitten voi antaa ajan kultaa muistot ja päivitellä vaikka eläkeläisten kurjaa asemaa, koska sehän on itsellä piankkoin edessä... Ihmeellistä se eläkeläisten kitinä. Sitähän voisi provokatiivisesti sanoa, että sitä saa sen verran eläkettä kun sitä on työvuosien aikana kerännyt. Jos ei ole ollut töissä, niin turha kitistä. Jos on muuten tulot polttanut töissäolon aikana, niin voi voi.

Mutta ei tässä voi kauheesti viellä hurrata. Jos sitä nostaa koko tämän vuoden opintotukia, ja kesästä lähtien on töissä / tekemässä dippaa keskituloilla 2000€/kk (joka on jo työelämässä olleen sairaanhoitajan tulotaso), niin ensivuoden maaliskuussa saa maksaa kelalle palautuksia noin 6 kk opintotuet. Elikkä noin 2593€. Hienoa. Varmaan pitää alkaa siirtämään opintotuet johonkin sijoitustilille, jotta voisi nauttia valtion tarjoamasta ilmaisesta lainasta. 3,7% korolla valtio tarjoaa 95€ listätulot (jotka varmasti alentavat taas opintotukikuukausia...)

Jos jollain onko jotain kokemuksia Norjasta, ja Norjan palkoista sekä hintatasosta, niin saa kommentoida. Nyt näyttää olevan norjalaisilla aika kova rekrytointi öljy ja kaasualalla. Hesarissakin oli sunnuntaina yhden sivun Statoilin nelivärimainos. Siinä taisivat kuitenkin etsiä geologeja. Prosessi-insinööreistä näyttää kanssa olevan aikamoinen pula siellä päin. Laitoin eilen Norsk Hydrolle työhakemuksen kesäksi. Mielenkiinnosta vain, että tuleeko siellä jotain vastausta vastavalmistuvalle tehdassuunnittelijalle...