Tänään oli sitten koe aineesta "investment analysis". Olipa hurjaa olla kokeessa, jos sitä voisi sellaiseksi oikein sanoa kun vertaa TKK:n standardeihin. Kokeessa oli yhteensä kuusi kohtaa (a 10p) joissa oli paljon pienempiä tehtäviä (a 0.5 - 2p). Oli todella outoa tehdä koetta, kun piti vaan kirjottaa vastausia ilman sen kummempaa miettimistä.

Jotta porukka voisi valmistautua kokeeseen hyvin, niin tietenkin 95% aivan samalainen esimerkkikoe käytiin edellisellä viikolla tunnilla läpi. Siis aivan samanlaiset asiat kysyttiin nyt varsinaisessa kokeessa, varsinkin laskujen puolesta. Alunperin kokeessa ei olisi pitänyt käyttää kaavakokelmaa, mutta kun ruotsalaiset oli menny ihan paniikkiin ne pyysi opettajalta, että voisiko kuitenkin saada kaavat valmiiksi kokeeseen. Ja kaavathan sitten tuli. "It is important that you know what equation you use!". Kokeessa sitten jaettiin viellä erillinen lappu, jossa oli lisäkaavoja ja oppilaan sähköposti selventämässä tilannetta:

"Hej på er! Tänkte bara höra. Det är så att jag sitter och pluggar till tentan... Saknar formel angående den totala avkastningen [kaavat] Så jag tänkte bara fråga ifall dessa formel är oviktiga eller det har blivit nått fel?? Får vi skriva dit dem eller? Tycker att formelbladet missar ganska  många viktiga former!!!!"

Muutamia huomioita.
  • Paikalliset eivät osaa käyttää sähköpostiviestinnässä persoonapronominejä. Varsinkaan yksikön ensimmäistä (jag).
  • Ihme itkijöitä. Voi voi, kun joutuu opettelemaan muutaman kaavan ulkoa! Kyseessä on kuitenkin sellaiset kaavat jotka oli kyllä erittäin keskeistä ymmärtää jollain muullakin tasossa kuin siellä, että "Katsotaan MAOL:n taulukkokirjasta sivulta 54 mikä olikaan se putoamiskiihtyvyyden kaava"...
  • Itse luin tenttiin kahtena päivänä: luin kerran prujut läpi ja kävin mallintentin tehtävät kerran läpi. Ei tullu mieleen, että olisi sellainen elämäntilanne jossa vain "istun, pänttään ja olen huolissaan muutamasta puuttuvasta kaavasta".
  • Koulun ilmoitustauluilla on mainoksia toimintaryhmistä, jossa opetellaan tunnistamaan, kohtaamaan ja lievittämään opiskelustressiä. Jos muut tentit ovat samantyylisiä, niin voi kysyä mikä näissä koululaisissa on vikana...
Tentin jälkeen metroasemalla valotaulussa luki, että poliisi ei pääsä metroja pysähtymään Kistan pysäkillä. Kiva! Porukka ei ollut moksiskaan ja edellisellä pysäkillä kuulutettiin, että metro pysähtyykin nyt lopulta Kistassa. Kaikki mahdolliset skenaariot käytiin läpi, mitä asemalla onkaan tapahtunut...

Perilla poliisi oli eristänyt koko Gallerian (ostokeskuksen). Paloautoja oli paljon paikalla ja porukka evakuoitu ostarilta pihalle. Kaikki oli rauhallista, ja palomiehet hosu tikasauton kanssa. Sitten tietenkin sniikattiin alaoven kautta kotiin. Eivät olleet evakuoineet ostarin asuntoja.

Lopulta selvisi sitten, että gallerian aivan toisessa päässä oli ollut tulipalo "tuuletinhuoneessa" ja se oli saatu hallintaan... Asuntojen käytävä kulkee lasisen ylikulkusillan läpi ostarin yläpuolella. Oli aika aavemainen tunnelma kun oli täysin tyhjä ostari ja kaiuttimista kuuluu jotain "tämä on palohälytys, heti pois!".

Se, että ostari oli suljettu tarkoitti myös sitä, että ruokakauppaankaan ei päässyt! Lähdinkin sitten tekemään sitä, mitä mies osaa parhaiten tehdä. Hankkimaan ruokaa. Se olikin helpommin sanottu, kuin tehty. Koko Kistan keskustori oli eristetty, joten kauppaan piti kiertää todellisen taipaleen kautta:
  • Kävelyä ja suunnistamista pimeässä esikaupungissa
  • Poliisin eristysalueiden kiertoa
  • Kiipeämistä aitojen yli
Lopulta paikallinen ruokakauppa löytyikin ja texmex-kamat saatu hankittua. Siinä sai tuntea sitä miehisyyden hurmaa!

Jos kiinnostaa Kista tulipalo, niin ainakin http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=582252&previousRenderType=6
kertoo...