Koulun (siis KTH:n) kirjastosta osui sattumalta mielenkiintoinen kirja käteen: "The Swedish Code - What Makes the Swedes so Swedish" [Maria Bengts, Uli Bruno, Silvia Nilson-Puccio]. Siinä on ulkomaalaisille kerrottu ja esitelty ruotsalaisia tapoja, elämänmenoa yms. Mielenkiintoista kirjassa on se, että huomaa Suomalaisten tapojen olevan hyvin samalaisia ja noudattavan samantyyppistä "koodia".

Kirjan mukaan lähes kaiken pohjoismaisen käyttätymisen voi selittää "Janten lailla" (Jante's law / Jantelagen). Tämän esitti kirjassaan tanskalainen Dane Aksel Sandemossen vuonna 1930. Laissa on 11 kohtaa, joita on muun muossa:
  • "Älä usko että olet jonkin arvoinen."
  • "Sinun ei tulisi uskoa, että voisit opettaa toiselle jotakin."
  • "Sinun ei pitäisi uskoa, että joku välittää sinusta."
Aika katkeraa. Perusviesti on se, että ei pidä uskoa että on jotakin. Kunnon nöyryyttä. Tuntuuko tutulta? Amerikkalaisilla on taas päin vastoin kova tarve tuoda itsensä esiin ja mainita pienimmätkin saavutuksensa. Pohjoismaissa ei pitä mennä sanomaan, että on todella hyvä jossain. Tapana on vähätellä itseään ja olla mahdollisimman paljon poissa valokeilasta. Ei ihme, että Suomalaisilla on vaikeaa myydä juttuja Jenkkeihin... Kirjassa oli paljon "hauskoja" tarinoita siitä miten Ruotsalaiset käyttäytyy arjessa ja juhlassa. Suosittelen.
,