Tänään oltiin sitten Lauran kanssa kaupungilla ostoksillla. Vähän sellainen perinteinen keikka kun lähtee ulkomaille lomalle niin juuri sitä ennen pitää polttaa rahaa kunnolla koti/asuin-maassa. Pääsee sitten kunnolla rahanmenon makuun. Niin pitää vielä nyt hehkuttaa, että kymmeneksi päiväksi Istanbuliin...

Siinä sitten samalla kävimme syömässä aitoruotsalaisessa MAX-hampparipaikassa. Firma joka avasi ruotsin ensimmäisen drive-in:n Piteå:on kahdeksankymmentäluvulla. Hyviä oli hampparit ja muutenkin omaleimainen paikka. Paikalle tulee vähän miinusta siitä, että ulko-ovessa olevissa merkinnöissä kerrotaanettä ruuassa ei ole "trans-rasvaa" eikä GMO:ita. Ihme ravinto- ja ekohippeilyä. Ehkä joskus voisin kirjoittaa tänne pienen tarinan siitä miten ruotsi on vanhojen hippien johtama ja rakentama paikka...

Olo oli kuin ulkomailla. Kun on maalle ominaisessa pikaruokalassa, niin sitä on pää aivan sekaisin siitä miten tulee toimia. Ovella pitäisi olla kuvalliset ohjeet. Tässä nyt pienet ohjeet max-mestaan:
  1. Mene jonoon. Kassat 1 ja 2 ovat vain taka-away linjoja. Numerot on tyhmästi katonrajassa niin, että jonottaessa niitä ei huomaa. Vasemmassa reunassa sitten myyjä huutaa: "Ledig kassa" -"Är det en take-away kassa?" -"Nej".
  2. Tilaus ja maksu normaalisti
  3. Myyjä jättää tarjottimen, tyhjän mukin ja kuitin tiskille. Siinä on todennäköisesti myös edellisen asiakkaan tarjotinsetti.
  4. Kohteliaasti pitää mennä takavasemalle, niin seuraavat pääsevät tilaamaan.
  5. Sitten odotellaan kunnes tiskillä aletaan huutelemaan tilausta sekä hampparit ja yms. ovat ilmestyneet tarjottemelle. Poiketen esim. mäkkäristä valmiit hampurilaiset tulevat keittiö puolelta kassoittain, ei tuotteittan. Mielenkiintoista.
  6. Sitten mennään hakemaan juomapisteessä juomat pahvimukeihin. Kassalla voi olla tyhmää tilata esim. ateria kolalla, kun juoman saa itse valuttaa koneesta.
  7. Loppuosa proseduurista menee omalla intuitiolla.