Ruotsalaiset ovat terveyshulluja ja ulkonäkökeskeisiä. Liikalihavuus ei ole ongelma, mutta nuorten naisten alipaino alkaa olemaan jo kansanterveydellisesti merkittävä. Kun yritin etsiä kuntosalia tästä Kistan toimistokeskittymästä / nukkumalähiöstä, niin vaihtoehtoja löytyi ainakin kolme. Kaikissa niissä tietty kaikki perussetit mitä kuntokeskukselta voi odottaa.

Fullkorn, eli täysjyvä on päivän sama. Lähes kaikkea syötävää saa myös mallina fullkorn. Makaronia, leipää,  sipsejä, "McFeast Fullkorn" jne. Tällä viikolla sanomalehdessä oli juttu, että kaikki täysjyvätuotteet eivät olekkaan terveellisiä! Voi ei sitä ruotsalaista lukiolaistyttöä joka on mussuttanut fullkorn (mutta myös 25% vähemmän rasvaa) sipsejä kotona ja jäkikäteen huomannut että siitä on voinut lihota!

Yhteisvalinta lukioihin on käynnissä. Ruotsintunnilla yläasteella taidettiin kertoa, että täällä ammattikoulut ja lukiot on yhdistetty. 90-luvulla tehdyssä koulureformissa sallittiin yksityiset koulut. Jokaisen kunnan lapselle kunta antaa ns. koulutussetelin, jonka saa käyttää missä tahansa koulussa. Varsinkin "huonoille" kouluille, joissa maahanmuuttajia on paljon uudistus on ollut hankala paikka. Ihmiset haluavat lapsensa muualle kouluun ja samalla ongelmakoulun rahoitus hupenee.  Koulujem pitääkin käyttää osa rahoituksesta markkinointiin, eikä opetuksee jos mielii hankkia oppilaista.

Metrovaunut on täynnä lukioden mainoksia. On EU IT gymnasiumia, Djurgymnasiumia, Media och Webb ja Webb och Media koulutuslinjoja (molemmat samassa koulussa!). Myös yhteiskuntaoppi on kovassa huudossa. Esim. "samhällevetenskap med IT". Siinä sitten 16-vuotiaat räkänokat opettelevat yhteikuntatieteitä, mediaa, IT:ä ja joissain kouluissa johtamista. Voi vaan kysyä, mitä ne oikeasti osaa? Ainakin yliopistolla voi sanoa, että ruotsalaiset eivät aina ole luennoilla niitä kaikista fiksuimman oloisia... Lukio on lukio ja siellä pitää oppia jotain konkreettista eikä mitää kaikilla on mukavaa höpöhöpöä. Siinä on vaikea sanoa lapselle, että sun pitää nyt oikeasti oppia matikkaa ja historiaa koulussa kun kersa kitisee että haluaa mennä eläinlukioon kavereiden kanssa...